UUDISTUVA KUNTA View larger

UUDISTUVA KUNTA

- Suuntaviittoja uuteen itseh..

New product

Aimo Ryynänen (toim.)

More details

69.99 EUR tax incl.

  - Suuntaviittoja uuteen itsehallintoon

  .

  Puoli vuosisataa hyvinvointivaltion pitkänä kätenä toimiminen on päättymässä. Keskeiset valtion kunnille osoittamat hyvinvointipalvelut saavat uudet kotipesät: Sote-tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille ja iso osa opetus- ja koulutuspalveluista on jo maaakuntatasolla. Toteutuuko nyt irtiotto valtiota palvelevasta kuntakäsityksestä? Asukkaiden omavastuisten kuntien itsehallinnon renessanssi tuloksena?

  Tämä lyhyt, jopa raflaava, esittelytekstin johdanto on perusteltu avaus tulevaan. Kyse ei ole ainoastaan mahdollisesta tulevasta, vaan ensiaskeleet on jo otettu. Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtymistä kunnista perustettujen uusien hyvinvointialueiden vastuulle on joissain puheenvuoroissa pidetty jopa maamme kunnallishallinnon suurimpana muutoksena koko nykymuotoisen historian ajalla. Tuleva muutos on niin merkittävä, että se kuvaannollisesti pyyhkäisee koko kuntasektorin yli.

  Muutokset eivät tule rajoittumaan ainoastaan sote-sektorille, vaan sillä on vaikutuksensa myös opetus- ja sivistystoimeen, luottamushenkilöiden asemaan, kuntaorganisaatioiden työntekijöiden tehtäväkuviin kautta linjan jne.

  Tässä Uudistuva kunta- suuntaviittoja uuteen itsehallintoon -teoksessa tartutaan ennakkoluulottomasti (vai uskaliaasti?) tulevaan uuteen ja uudenlaiseen aikaan kunnissa, jossa nostetaan esille myös aiempia kuntia koskevia kehitysvaiheita ja -kokeiluja. Kirjan sisällön keskiössä on näkymä tulevaisuuden kunnasta, jossa toteutuisi Euroopan neuvoston peruskirjan 3 artiklassa määritelty itsehallinnon periaate: itsehallinto tarkoittaa kuntien oikeutta ja kelpoisuutta säännellä ja hoitaa lain nojalla huomattavaa osaa julkisista asioista omalla vastuullaan ja paikallisen väestön etujen mukaisesti.

  Kuntien tulevaan asemaan vaikuttavat merkittävästi ulkopuolelta tulevat muutostekijät. Niistä suurin on edellä mainittu kuntien tehtäviä, toimintaa ja taloutta mullistava sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Historiallista uudistusta on odotettu (tai pelätty) pitkään ja monenlaisia malleja valmistellen. Uusien hyvinvointialueiden valmistelut vaativat kunnilta paljon työtä sujuvan tehtäviensiirron varmistamiseksi. Rajanvedot esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä (kuntalain 1 § 2 mom.) ovat veteen piirretty viiva.

  .

  EAN: 9789949636266
  ISBN: 978-9949-636-26-6

  Koko ja laajuus: A5, (sid.),  512 s.
  Julkaisuajankohta: 9/2022

  .

  KIRJOITTAJAT vapaassa järjestyksessä:

  Aimo Ryynänen, Professori (emeritus), Orimattila (kirjan toimittaja)

  Anna-Kaisa Ikonen, Pormestari, Tampereen kaupunki 

  Timo Kietäväinen, Maaneuvos, Toimitusjohtaja (emeritus) KEVA 

  Outi Mäkelä, Kunnanjohtaja, Nurmijärven kunta 

  Rinna Ikola-Norrbacka, Kunnanjohtaja, Asikkalan kunta 

  Päivi Suikkanen, Talous- ja konsernijohtaja, Orimattilan kaupunki

  Anitta Vilkko, Tarkastuspäällikkö, Lappeenrannan kaupunki 

  Jouni Mutanen, Johtava asiantuntija, FCG 

  Juhani Tarkkonen FT, YTT, insinööri, Oulu 

  Tuomas Kurttila, Toiminnanjohtaja, Helsingin ensikotiyhdistys 

  Markku Forss, Kunnanjohtaja (emeritus), Vesanto 

  Asko Uoti, Professori, Itä-Suomen yliopisto 

  Esa Halme, Maakuntajohtaja, Pirkanmaan liitto 

  Tuuli Tarukannel, Toimitusjohtaja, Hallintoakatemia 

  Minna Karhunen, Toimitusjohtaja, Kuntaliitto

  .

  Katso artikkeleiden alustavat nimet TÄSTÄ

Omtaler

Ingen kundeanmeldelser enda.

Skriv en omtale

UUDISTUVA KUNTA

UUDISTUVA KUNTA

Aimo Ryynänen (toim.)

30 andre produkter i samme kategori: