OIKEUSVALTION SYNTY Näytä suurempana

OIKEUSVALTION SYNTY

Uusi tuote

Kauko Heuru

Tiedot

49.05 EUR sis. alv

  Valtioita on ollut tuhansia vuosia, mutta oikeusvaltio on syntynyt vasta meidän aikanamme. Pitkän kehityksen alku on luettava oikeusajattelijoiden ansioksi. Toteutus puolestaan on kulkenut eri valtioiden sisäisten toimenpiteiden kautta kansainvälisoikeudellisiin julistuksiin, sopimuksiin ja norminantoihin, jolloin Yhdistyneiden Kansakuntien ja Euroopan neuvoston ratkaisut ovat olleet keskeisellä sijalla.

  Johtava kysymys on kohdistunut siihen, mikä on valtio,  mitkä ovat sen tehtävät ja mikä on valtiollisen vallan lähde. Tämän lisäksi on etsitty ihmisen yhteiskunnallisen aseman selitystä. Tällöin esille ovat nousseet ihmisyksilöille kuuluvat luovuttamattomat oikeudet, joihin valtiokaan ei voi puuttua. Näin tehtäessä on ajauduttu ikivanhaan luonnonoikeusoppiin, jonka mukaan on olemassa säätämätön ja kaikkialla voimassa oleva ikuinen oikeus, johon ihmisen tahto ei yllä.

  Oikeusvaltion toteuttaminen ja sen ylläpitäminen on saanut hyväksynnän pääasiassa kaikissa länsimaissa. Suomi voidaan lukea oikeusvaltion idean toteuttajien kärkimaihin. Sen lisäksi, että maamme on sitoutunut ainakin kaikkiin oikeusvaltiota koskeviin oleellisiin  kansainvälisoikeudellisiin sopimuksiin ja normeihin, perustuslakimme uudistettiin vuonna 1999. Oikeusvaltion ydinsisältö otettiin siihen perusoikeuksien käsitteellä. Tämän jälkeen toimenpide ei ole saanut yksinomaan kiitosta. Joillakin tahoilla on nähty, että tämän seurauksena juridiikka on kohtuuttomasti ”perusoikeudellistunut”.

  Kauko Heurun teos Oikeusvaltion synty kuvaa tätä kehitystä oikeushistoriallisesta näkökulmasta käsin. Kirjoittaja on hallintotieteiden tohtori ja oikeustieteen lisensiaatti.

  ISBN: 978-9949-663-68-2
  EAN: 9789949663682
  Koko ja laajuus: A5 mm, (nid.), 308 s.
  Julkaisuajankohta: 2019
  Kustantaja: United Press

Arviot

Ei asiakkaiden arvosteluja tällä hetkellä

Kirjoita arvio

OIKEUSVALTION SYNTY

OIKEUSVALTION SYNTY

Kauko Heuru

30 muita tuotteita samassa tuoteryhmässä:

Ostetuimmat