MUUNTOGEENISEN RUOAN ETIIKKA View larger

MUUNTOGEENISEN RUOAN ETIIKKA

New product

Helena Siipi ja Marko Ahteensuu (toim.)

More details

59.95 EUR tax incl.

Add to wishlist

  Ruokaan ja syömiseen liittyy monia eettisiä kysymyksiä. Onhan kaikki ravinnoksi kelpaava peräisin elävistä olennoista ja yhden elämän ylläpitäminen syömällä tarkoittaa usein toisen elämän loppua. Moraalisesti merkityksellistä ei ole vain se, mitä syömme, vaan myös se, miten ruokamme tuotetaan. Monet kuluttajat ovatkin kiinnostuneita esimerkiksi luomu- ja reilun kaupan tuotteista. Erilaisten eettisistä perusteista kumpuavien ruokavalioiden noudattaminen on yleistymässä. Viime aikoina ruoan etiikasta on Suomessa keskusteltu muun muassa liittyen sianlihan tuotantoon, koulujen kasvisruokapäiviin, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja muuntogeenitekniikkaan. Nimensä mukaisesti Muuntogeenisen ruoan etiikka -kirjassa tarkastellaan muuntogeeniseen ruokaan ja sen tuotantoon liittyviä eettisiä ja yhteiskuntafilosofisia kysymyksiä ja näkökohtia.

  Nykyaikainen biotekniikka ja erityisesti siirtogeenitekniikoiden käyttö ruoan tuotannossa ovat herättäneet keskustelua niin Suomessa, Euroopan unionissa kuin laajemminkin maailmalla. Suomessa (ja muuallakin) muuntogeenistä ruokaa koskeva julkinen keskustelu on ollut varsin polarisoitunutta. On perusteltua puhua erimielisyydestä ja keskustelijoiden jakautumisesta muuntogeenisen ruoan kannattajiin ja vastustajiin. Käsillä olevan kirjan lähestymistapa on maltillisempi, eikä sen ole tarkoitus toimia julistuksena muuntogeenisen ruoan puolesta tai sitä vastaan. Sen sijaan tavoitteena on avata erilaisia moraali- ja yhteiskuntafilosofisia näkökulmia muuntogeeniseen ruokaan ja sen tuotantoon. Kantavana ajatuksena on, että erilaisten perustelujen ja näkökohtien selventäminen mahdollistaa muuntogeenisen ruoan yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden paremman arvioinnin. Se voi myös auttaa yksilöitä omien näkemystensä muodostamisessa ja tarjota perusteita henkilökohtaiseen päätöksentekoon koskien muuntogeenisen ruoan käyttöä.

  Kirja koostuu johdannosta ja yhdeksästä artikkelista. Kirjoittajat ovat turkulaisia bio- ja geenietiikan parissa työskenteleviä filosofeja. Kirjassa perehdytään kuluttajien itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen, muuntogeenisen ruoan merkintävelvoitteen eettisiin perusteisiin ja muuntogeenisten tuotantoeläinten etiikkaan. Muuntogeenistä ruokaa verrataan muuntogeenisiin lääkkeisiin ja muuntogeenisten organismien nykyistä hyväksymismenettelyä kritisoidaan. Kirjoittajat tarkastelevat kysymystä kasvien geenimateriaalin omistamisen mahdollisuudesta ja kysyvät, millaisia korvausvelvoitteita muuntogeeniseen ruokaan voisi liittyä. Muuntogeenistä ruokaa käsitellään myös ilmastonmuutoksen ja kehitysmaiden nälkäongelman näkökulmista. Kirja on suunnattu paitsi filosofeille ja eetikoille, myös kaikille aiheesta kiinnostuneille.


  ISBN 9789949532650
  ISBN 978-9949-532-65-0
  Koko ja laajuus: A5, nidottu, 218 s.
  Julkaisuajankohta: 11/2015


   

   

Reviews

No customer reviews for the moment.

Write a review

MUUNTOGEENISEN RUOAN ETIIKKA

MUUNTOGEENISEN RUOAN ETIIKKA

Helena Siipi ja Marko Ahteensuu (toim.)

7 other products in the same category:

Top sellers